top of page

Álmainkban valóra válnak az álmaink

Updated: Oct 25, 2023

Kiállítás a Képzőművészeti Egyetemen, METU-s hallgatók részvételével.


 

2023. október 18 – december 17. Megnyitó: 2023. október 17., kedd, 18.00 Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay-terem 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.


Vajon milyen lenne egy ideális képzőművészeti egyetem? Erre a csak látszólag egyszerű kérdésre keresik a választ az Álmainkban valóra válnak az álmaink c. csoportos kiállítás résztvevői öt magyar művészeti egyetem hallgatói és oktatói. A kiállítók fél éven keresztül gondolkodtak közösen arról, hogyan képzelik el álmaik egyetemét.

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink tárlat az elképzelt ideális (utópisztikus) képzőművészeti egyetem körülményeire, felépítésére reagál. A közös gondolkodásra öt hazai képzőművészeti egyetem - Budapesti Metropolitan Egyetem, a Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem - oktató művészei, elméleti szakemberei kaptak felkérést, mivel fontos szempont volt, hogy a projekt résztvevői valós oktatói tapasztalattal rendelkezzenek. Mellettük egy open call pályázat keretében olyan hallgatók is jelentkezhettek, akik jelenleg a magyar felsőfokú képzőművész-képzésben vesznek részt.


Az Álmainkban valóra válnak az álmaink kiállítói:

Csontó Lajos, Friedrich Barnabás, Illés Anikó, Jóga Eszter, Makay Anikó, Nemes Csaba, Sárvári Regina, Schór Ádám (METU), Solymosi Jakab, Szabó Imola, Szakali Eszter (METU).


A kiállítás előkészítésének központi eleme egy workshop-sorozat volt, ahol a hallgatók és a tanárok közösen gondolkodtak egy elképzelt, ideális művészeti egyetemről. A találkozások során négy nagy téma - az emberi tényező, a struktúra/statement, a kommunikáció/együttműködés és a tér - körvonalazódott. A projektben résztvevők e témák köré szerveződve csoportokban folytatták a munkát. A folyamat során az egyik kulcskérdés az volt, hogy hogyan lehet műtárgy formájában bemutatni a felmerülő gondolatokat.

Az Álmainkban valóra válnak az álmaink kiállítást a képzőművészeti oktatásban résztvevő hallgatók számára kiküldött szociológiai felmérés teszi teljessé, amelynek vizualizációja a kiállítótérben jelenik meg. A közös munkafolyamat és az annak során megvitatott kérdések állomásai, fordulópontjai egy timeline formájában válnak láthatóvá.


Kurátor: Don Tamás Kurátor asszisztens: Tóth Boglárka Workshop vezető: Dobokay Máté Szociológus: Loncsák Noémi







41 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page