top of page

PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállítás New Yorkban


New Yorkban a SoHo szívében egy hétig tekinthető meg a "Photo Couture" című csoportos fotóművészeti kiállítás Ajkai Dávid fotográfia szakos oktató részvételével. A divat témájához kapcsolódó tárlatot direkt a New York Fashion Week idejére szervezték.




Részletek itt és itt




Ajkai Dávid




Sokak szerint Helmut Newton 1981-ben készült híres Sie Kommen (Ruhában & Meztelenül) című diptichonjának megszületésével vált egyértelművé, hogy a divatfotózás és a fotóművészet szorosan összekapcsolódik, a két terület között mára elhomályosodtak a határvonalak. Az igényes divatlapok szinte fotóművészeti magazinokra emlékeztetnek, és a képsorozatok mögött rejlő művészeti koncepció gyakran felülírja azt a törekvést, hogy a fotó pusztán ellenállhatatlan vágyat keltsen a felvételeken szereplő termékek iránt.

Ma már számos neves fotóművész dolgozik az autonóm művészet és az alkalmazott fotózás határterületein, és ez a tendencia nyomon követhető a magyar fotóművészeti szcénában is: az elmúlt évtizedekben Magyarországon is felnőtt egy olyan tehetséges fotós generáció, amelynek képviselői amellett, hogy önálló művészeti életművet építenek, magazinok, online platformok, divatcégek megrendelésére is alkotnak.

A most bemutatásra kerülő PHOTO COUTURE fotóművészeti kiállítás ezért az alkalmazott fotográfia és a fotóművészet kapcsolatát vizsgálja, amely leginkább talán a divatfotózás területén érhető tetten. Szimbolikus jelentősége is van annak, hogy a tárlat éppen a New York-i divathét alatt debütál 2023 szeptemberében, majd csak ezt követően veszi az irányt újabb kiállítási helyszínek felé.

A program keretében ezúttal nyolc fotóművész képei kerülnek a közönség elé. Az alkotók nagyobb része ismert divatfotós, néhányan pedig olyan neves művészek, akik ugyan a fotográfia más területein tevékenykednek, de alkotói módszereik sok tekintetben a divat világát idézik. A kiállított művek részben ezért is gyakran kilépnek a szokványos keretek közül, és szenvedélyesen, olykor humorosan tartanak görbe tükröt a divatipar kevésbé napos oldalainak.

Kiállított művészek:

  • Ajkai Dávid,

  • Albert Alianna

  • Barna Bálint

  • Bolla Vivienne

  • Donka Panna

  • Lábady István

  • Martin Wanda

  • Varga Marietta



65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page